Recepty

recept husa

Co budeme potřebovat:

1 ks husa
1 kl mletého kmínu
trocha vody
4 stroužky česneku
4 celá jablka

Červené zelí

2 ks cibule
30 g sádla
800 g červené hlávkového zelí
špetka mletého kmínu
troška soli
troška cukru
troška octa

Knedlíky

500 g brambor uvařených ve slupce
100 g hrubé mouky
50 g krupice
1 ks vejce
špetka soli

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce a po vychladnutí je oloupeme a umeleme. Přidáme mouku, krupici, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Z těsta vytvoříme válečky, které vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 18-20 minut.
Husu první den očistíme, omyjeme a dobře nasolíme. Druhý den husu otočíme v pekáči prsy dolů a dovnitř vložíme celé oloupané stroužky česneku a celá jablka.
Před pečením ji posypeme mletým kmínem.
Podlijeme horkou vodou a troškou vína a pečeme zprvu 25 minut při teplotě 200 °C. Poté ji přikryjeme alobalem a pečeme další 2 hodiny na 175 °C.
Během pečení z pekáče odebíráme tuk a husu poléváme výpekem.
V rozehřátém sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme červené zelí nakrájené na tenké nudličky a přilijeme trochu vody. Zelí dochutíme solí, kmínem, přikryjeme a na mírném ohni dusíme doměkka. Nakonec zelí dochutíme cukrem a octem.
Upečenou husa rozporcujeme a podáváme se zelím a nakrájeným knedlíkem.

Dobrou chuť !

Login

Register